istanbul escortistanbul escort ankara escortankara escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort bahçeşehir escortbahçeşehir escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort istanbul escortistanbul escort Yemek Bitmez: ASMA YAPRAĞINDA LİMON SOSLU MEZGİT

18 Mayıs 2010 Salı

ASMA YAPRAĞINDA LİMON SOSLU MEZGİT


Bir kere bu tarifi kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü biz kursta yaptık ve ben hala yemek masaya geldiğinde, o asma yaprağını kestiğimizde içinden çıkan buhar ile etrafa yayılan kokuyu çok net hatırlıyorum. Tek kelime ile MUHTEŞEMDİ! İsterseniz yaprak olarak pazı ya da lahana da kullanabilir, içine mezgit yerine karides, somon ya da başka malzemeler koyarak da çeşitlendirebilirsiniz. Ben lafı daha fazla uzatmadan hemen tarife geçmek istiyorum:)


Malzemeler;
  • 1 adet Mezgit fileto (Iglo) (Bir porsiyon için)
  • 100 gram asma yaprağı
  • Yarım kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet limon dilimi
  • 1 adet domates dilimi
  • 1 adet defne yaprağı
  • Dereotu
Sos için;
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 100 gram krema
  • 2 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı;
  • Önce sıcak suda bir miktar haşladığımız asma yapraklarını tezgahın üstüne, aralarında hiç boşluk kalmayacak şekilde dizin. Ortasına malzeme koyup saracağımız için, yaprakların aralarında boşluk kalmamasında fayda var. (Asma yaprağını sadece aromasını vermesi için kullanıyoruz. O yüzden yaprakların çok yumuşak olması da gerekmiyor çünkü yenmeyecek).


  • Yaprağın ortasına sırası ile yarım ay şeklinde doğranmış yarım kuru soğanınızı, yine yarım ay dilimlenmiş domateslerinizi, ince doğranmış sarımsağı, 1-2 ufak defne yaprağını ve en üste de 2 adet yarım dilim limonu koyun.

  • Buzluktan çıkarıp 15 dakika soğuk suda beklettiğiniz mezgitlerden bir tanesini ve dereotunu malzemelerin üzerine koyun. Malzemeleri koyarken hepsini üst üste kule gibi yapmamaya özen gösterin çünkü en son kenarlarından kıvrılarak paketleneceği için zor olur.

  • Tuz, karabiber serpip, kapatmadan en son olarak da ufak bir küp bıçağın ucuyla tereyağını da koyup, yanlardan içe doğru kıvırarak paketleyin. Ters çevirin.

  • Bohçanın içine koyduğunuz malzemelerinizin miktarını damak tadına göre arttırabilir ya da azaltabilirsiniz.
  • Hazırladığınız bohçaları, yağ koyduğunuz tavada 30sn. kadar önü, 30 sn. kadar da arkası olacak şekilde kızartın. Bu aşamayı buharlı pişirici ile yapmak isterseniz de, tencerenizin buhar sepetine koyduğunuz mezgitlerinizi 5 dakika kadar haşlamanız yeterli.
  • Mezgitler tavada pişerken, bir çok yemeğinizde de kullanabileceğiniz limon sosunu hazırlayalım.
  • Kremayı ocağa koyup kaynatın.
  • Kaynadıktan sonra ocaktan alıp içine terayağını ilave edip karıştırarak erimesini sağlayın. Bu işlemi kremayı ocaktan aldıktan sonra yapın yoksa kesiliyor.

  • Yağ eridikten sonra içine limon suyunu ekleyin. Bu sosta oranlar 4'e birdir. Yani 200 gram kremaya 50 gram tereyağı koymak gerekir.
  • Pişen mezgitlerinizi servis tabağına alıp, bıçak yardımı ile kesip açın ve içine hazırladığınız limon sosundan 1-2 tatlı kaşığı ilave edin. Bu sosu kesinlikle diğer dolma ve sarma yemeklerinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz.







Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder