Kara Lahana Çorbası |
Kara lahanayla büyüdük, yanında mısır ekmeği, yayla yoğurdu. Annemin evde en çok yaptığı yemeklerdi bunlar. Annem kadar güzel yapamasam da onun tarifiyle yaparım hep, ondan ne gördüysem öyle..İçine konulan iç yağını sevmezdim ama şimdi sever oldum ve her zaman buzdolabımda bulunur. Bir de annem çorbayı karıştırırken kullandığı aparatın ismini unutmadım. Adı kudali..sanırım bu da rumca bir isim, yani bildiğiniz el mikseri gibi bir şey ve tahtadandı anneminki. Kara lahanayı da evde seven yok benden başka, o yüzden az yapıyorum. Geçenlerde pazarda gördüm ve aldım iki demet, aklıma düştü ve yaptım. Buyrun soframa vallahi öyle güzel olduki..Yanına mısır ekmeği yapmaya vaktim olmasa da..
MALZEMELER:
2 demet kara lahana
1 kase haşlanmış barbunya fasulye
1 kase haşlanmış mısır taneleri
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı iç yağı
3 yemek kaşığı mısır unu
tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI:
Lahanaları ayıklayıp bir kesme tahtasında incecik doğrayın ve sonra bol suda yıkayıp süzün. Düdüklü tencerede yeterince su koyup haşlayın. Daha sonra haşlanan lahanaların suyunu iyice süzün ki acılığı gitsin. Tekrar tencereye aldığınız lahanaların üzerine yeterince kaynar su dökün ve sonra önceden haşlanmış barbunya fasulyesi, mısır ekleyin. Sarımsakları bütün olarak içine atın. İç yağını ve tereyağını da ekleyip yarım saat kadar pişirin. Pişmesine yakın mısır ununu üzerine döküp el mikseriyle karıştırın. Tuzunu ekleyin. Mısır unu çorbaya hafif bir katılık verecektir. Mısır unu çorbayla özdeşleşince ocağın altını kapatın. Artık yemeye hazır olan çorbayı dilerseniz blenderdan da geçirebilirsiniz. Ben her iki türlüsünü de seviyorum. Benim gibi üşenmeyin ve yanına mısır ekmeği yapıp öyle yiyin derim. Herkese afiyet olsun.
Kara Lahana Çorbası |
Kara Lahana Çorbası |
Kara Lahana Çorbası |
Kara Lahana Çorbası |
Kara Lahana Çorbası |
Kara Lahana Çorbası |
DİLEK'LE MUTFAKTA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder