istanbul escortistanbul escort ankara escortankara escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort bahçeşehir escortbahçeşehir escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort istanbul escortistanbul escort Yemek Bitmez: Pepeçura Tarifi

9 Ekim 2013 Çarşamba

Pepeçura Tarifi

Pepeçura bizim güzel Karadeniz'in hoş, hafif ve çok yararlı bir tatlısıdır.
Çoğu arkadaşım bu tatlıyı bilmez. Fakat nişastayla yapanları biliyorum. Bizim Trabzon'umuz da köyde yediğim ve tadına hayran kaldığım pepeçura ismi Rumcadan geliyor. Malum eskiden orada Rumlar da yaşadığı için, oradaki insanlar bir çok kelimeyi Rumca söylemeye devam ediyorlar. Bizzat kendi annem babam orada yaşamamalarına rağmen, çok sık Rumca konuşuyorlar. Geçen yıl ki Karadeniz seyahatimde inanılmaz güzelliklere şahit oldum ve özellikle oradaki kadınların yemek konusunda ne kadar pratik çözümler bulup yaratıcı yemekler yaptıklarını bizzat tesbit ettim. Topraktan çıkan her şeyi değerlendiriyorlar. Mısır oranın vazgeçilmez yiyeceği. tatlıdan tuzluya her yemek de kullanılıyor. Mesela Pepeçura da normal kokulu üzümün suyu çıkartılır ve nişasta yerine mısır unuyla koyulaştırılıp pişirilir. Bence nişasta değil de mısır unuyla deneyin.Bu üzümü her yerde bulamazsınız ama..Annemin bahçesinde var...) Ege'de görmedim ben, belki vardır tabi.

Tarifine gelince..

Malzemeler:

1 kilo kadar siyah kokulu üzüm

Pepeçura


1 kase mıdır unu

1 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya ( isteğe göre )

Üzerine serpmek için hindistan cevizi ya da dövülmüş fındık

Yapılışı:

Üzümleri bol suda iyice yıkayın ve bir tencereye 5 su bardağı su koyup kaynatın. Yumuşadıktan sonra ocağın altını kapatın ve üzümleri süzün. 


Pepeçura


Tel süzgeçten ezerek özünü çıkartın ve suyuna ekleyin. Elde ettiğiniz özlü üzüm suyunu soğumaya bırakın. Ben sıcakken kavanozlara koydum ve kapağını kapatıp daha sonra kullanmak üzere balkonumda bir köşeye kaldırdım. 

Bir tencereye 5 su bardağı üzüm suyunu koyun ve içine mısır ununu ilave edip tahta kaşıkla karıştırın. Ocağın altını yakın ve toz şekeri de ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Koyulaşmaya başlayınca bir paket vanilya ekleyebilirsiniz. 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocağın altını kapatın ve tatlımızı ıslatılmış büyük bir cam tepsiye yavaşça dökün. Üzerine hindistan cevizi serpin. Servis tabağına aldıktan sonra ben üzerine iki kup dondurma koydum ve öyle yedik, harika oldu. Sizlere de tavsiye ederim. 



Pepeçura Tarifi



Pepeçura Tarifi


Şimdi bu özel ve yöresel değişik tatlıyı hemen yapmaya başlayın, herkese afiyet olsun.


                                                         SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN

                                                                                                   DİLEK'LE MUTFAKTA


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder