Malzemeler:
3 adet irice pırasa
2 adet kuru soğan
300 gr. orta yağlı kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber, pulbiber
nane, maydanoz, kişniş
yoğurt
Yapılışı:
İlk önce pırasaları ayıklayın, yeşil saplarını kesin ve onları da atmayarak soğanla kavurmasını yapmak üzere buzdolabında saklayın. Pırasaları ortadan 9- 10 cm. kesin ve kaynar suda 3 dk kadar haşlayın. Benim gördüğüm iki tarifte farklıydı. Birinci tarif, pırasaların dış yüzeyinde iki sıra kalacak şekilde içini çıkarmışlardı ve içini dolma harcıyla doldurmuştu. İkinci tarifte ise, 25 cm. uzunluğunda kesilen pırasaları muska şeklinde sarmıştı. Ben ise, pırasaları haşladıktan sonra tek tek ayırdım ve tek tek sardım. Böyle daha kolay geldi bana. Bir de pırasaları haşladıktan sonra soğuk sudan geçirin.
Gelelim dolma içine: Bildiğimiz kıymalı dolma içini kullanıyoruz. Tüm malzemeleri karıştırın ve yarım çay bardağı su ekleyip yoğurun. Soğanları rondodan geçirdim ben..hiç sevmiyorum soğan doğramayı.Yoğurduğunuz dolma harcıyla tek tek pırasaları sarın ve tencereye dizin. tereyağını üzerine gezdirin. Ben yine arkadaş önerisine kulak verip buhar süzgecimi tencerenin altına koydum. Üzerine dolmaları dizdim, yani buharla piştiler. Süzgecin altına salçalı su koymayı unutmayın. Dolmalar pişince servis tabağına alın ve yoğurtla servis yapın. Ben ayrıca domates sos yapmadım, siz isterseniz yapabilirsiniz.Güzel oldu güzel..yemeyenler utansın ! herkese sevgiler..Afiyet olsun.
Pırasa Dolması |
Pırasa Dolması |
Pırasa Dolması |
Pırasa Dolması |
SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN
DİLEK'LE MUTFAKTA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder