Malzemeler:
1 su bardağı kuru barbunya
1 su bardağı arpa ya da buğday
yarım su bardağı kuru mısır kırması
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
isteğe göre tuz
1 yemek kaşığı Zagota otu..( bu otun Türkçe ismini bilmiyorum. sanırım yok..Rumcadan gelen bir isim..sordum Türkçesi yok..bilginize..siz bu bitkiyi aktarlarda bulamazsanız, reyhan otu ya da nane de koyabilirsiniz. )
Yapılışı:
Barbunyaları, arpayı ve mısır kırmasını bol suda yıkayın ve akşamdan suya koyup bir taşım kaynatın. Sonra süzüp üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin ve tencerenin ağzını kapatın. Ben düdüklü tencerede yapıyorum, daha kolay pişiyor.
Akşamdan bir taşım kaynatıp , tekrar su eklediğiniz malzemeleri ocakta pişirmeye bırakın. Malzemeler yumuşayana dek pişirin. Diğer tarafta kuru soğanı yemeklik doğrayın ve tereyağı, zeytinyağı karışımında pembeleşinceye kadar kavurun. Salçasını ve otunu da ekleyip biraz daha çevirin ve bu karışımı çorbanın içine dökün. Gerekirse sıcak su ilave edin. Çorba ne çok katı, ne de çok sulu olsun. Yemeğin tuzunu istediğiniz ölçüde ekleyip, 10 dk. kadar pişirin ve ocaktan alın. Servis kaselerine döküp sıcakken yiyin. Herkese afiyet olsun canlarım..
Trabzon'un Arpa Çorbası |
Trabzon'un Arpa Çorbası |
DİLEK'LE MUTFAKTA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder