Hatırlıyorum da küçükken hiç sevmediğim bir tatlıydı. Evimizde pişmezdi ve konu komşudan gelen aşureler de yenmezdi. Evlendikten sonra çok lezzetli bulduğum bir tatlı haline dönüşen aşureyi yapmak da bir hayli zahmetli. Kıvamında olmasına çok dikkat etmeliyiz. Malzemeler ne çok ne de az olmalı, yani kararınca.
Herkes güzel yapamaz bu tatlıyı ama ben yıllardır yapa yapa ustası oldum diyebilirim. Aşurenin neden yapıldığını da anlatmama gerek yok sanırım. Benim için paylaşım ve yardımlaşma demek, zevk demek, mutluluk demek, buzdolabına gidip gelip bir kase aşureyi midemin şişeceğini bilerek yemek demek.
Bugün akşama doğru pişirmeye başladığım aşure için gerekli malzemeler şunlar:
1 kilo aşurelik buğday
yarım kilo orta irilikte kuru fasulye
yarım kilo nohut
100 gr.kuru incir
100 gr.kuru kayısı
100 gr. kuru sarı üzüm
50 gr.kuş üzümü
50 gr.dolmalık fıstık
50 gr.toz yeşil antep fıstığı
1 su bardağı dövülmüş fındık ve ceviz
toz tarçın
6 adet karanfil
bir tutam tuz
1.5 kilo toz şeker
kurutulmuş meyve parçacıkları
1 su bardağı nar tanesi
Yapılışı
Büyükçe ve derin bir tencereye akşamdan ısladığımız ve bir taşımlık kaynatıp soğumaya bıraktığımız buğdayı kuyuyoruz. Isladığımızda içine 6 adet karanfil koymayı unutmuyoruz. Pişirmeye başladığımızda karanfil tanelerini bir kaşıkla alıyoruz. Şişen buğdayın üzerine iki katı geçecek kadar soğuk su ekleyip iyice yumuşamasını bekliyoruz. Bir tutam tuz atıyoruz. Çok fazla lapa olmamasına dikkat ediyoruz. Daha sonra yine akşamdan ısladığımız kuru fasulye ve nohutu ayrı tencerelerde pişirdikten sonra sularını süzüp buğdaya ilave ediyoruz. Arada karıştırarak dibine yapışmasını önlüyoruz. Aşurenin suyunun kararını karıştırırken anlayabilirsiniz. Ne çok koyu ne de sulu olmalı. Suyu az ise su ilave edin. Daha sonra toz şekeri ilave ediyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
Aşure |
Aşure |
Aşure |
Servis tabağına koyduktan sonra üzerine dövülmüş fındık , ceviz serpiyoruz. biraz toz tarçın,yeşil fıstık,nar taneleri. İsterseniz tercihinize bağlı tabi,taze meyve doğrayabilirsiniz.Ve en son olarak bir kaç damla gül suyu damlatıyoruz.Aşuremiz biraz soğuduk tan sonra yemeye hazırdır efendim.Afiyet olsun hepinize
Bu enfes tatlıyı pişirirken çok mutlu oldum.Konu komşuma dağıtacağım elbet ve burdan okuyanlar da lütfen yemiş gibi olsunlar. Sevgiyle ve mutlulukla kalın...
Aşure |
Aşure |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder