istanbul escortistanbul escort ankara escortankara escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort bahçeşehir escortbahçeşehir escort beylikdüzü escortbeylikdüzü escort istanbul escortistanbul escort Yemek Bitmez

7 Mart 2013 Perşembe

Erzurum Aşotu Çorbası

Erzurum ilimizin meşhur çorbasıdır aşotu çorbası. Ben bir Karadenizli olarak bu tarifi Erzurum'lu bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Çok uzun zaman oldu tabi komşumdu kendisi, haftada iki gün yaparlardı bu çorbayı ve her yapışında bana da getirirdi. Tarif ondan yapması benden. Çok sık olmasa da arada bir yaptığım bir çorbadır. Çorbanın özelliği, piştikten sonra üzerine koydukları aşotu. Buralarda pek yok ama Erzurum'da aşotunu kavanozlara tuzlayıp koyarlar ve çorbalara katarlar. Ben aşotu yerine kuru nane ve reyhan otu kullandım. Bir de soğanı kavururken salça da koydum. İnanın çok yedim midem şişti, siz benim gibi yapmayın. 

Malzemeler:
Köftesi için:
200 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
maydanoz
tuz, karabiber

1 su bardağı aşurelik buğday
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet soğan
Terbiyesi için:
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
aşotu
aşotu yoksa reyhan otu ya da nane
Yapılışı:
İlk olarak kıymayı bir yoğurma kabına alın. içine kuru soğanı rendeleyin. Tuz ve karabiberi, kıyılmış maydanozu ekleyip yoğurun. Elinizde yuvarlayarak fındık büyüklüğünde toplar yapıp una bulayın ve bir tepsiye dizin. 
Akşamdan ayıkladıktan sonra yıkayıp süzdüğünüz aşurelik buğdayı bir taşım kaynatıp şişmesi için sabaha kadar bekletin. Çorba tenceresine koyun ve içine 6 bardak su koyup kaynamaya bırakın. Buğdaylar iyice pişince köfteleri ekleyin. Diğer yanda bir tavaya yemeklik doğradığınız soğanları tereyağıyla beraber kavurun. İçine bir yemek kaşığı biber salçası, kuru nane ekleyin. Bu karışımı çorba tenceresine ekleyin ve kaynatmaya devam edin. 
Çorbanın terbiyesini hazırlayın. Bir kaseye yoğurt ve yumurta sarısıyla unu ekleyin ve iyice çırpın.    Terbiyeyi çorbaya ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın ve çorba kaselerine servis yapın. Üzerine aşotu ya da reyhan otu serpip afiyetle yiyin. Çok doyurucu ve besleyici bir çorba olduğu için özellikle çocuklarınıza yedirmenizi tavsiye ederim. Herkese sevgiler, afiyetle kalın.

Erzurum Aşotu Çorbası 

                                      SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN
                                                             DİLEK'LE MUTFAKTA

Kadınlar Günü Pastası ( 8 Mart Keki )

Yarın 8 Mart Kadınlar Günü. Tam bende bugün için özel bir yemek yapayım dedim , imdadıma Azerbaycan'lı bir arkadaşım yetişti. Kendisi Adapazarı'nda oturuyor ve orada bir Türkiyeliye aşık olmuş evlenip buralara gelmiş. Gülercim çok güzel Azeri yemekleri yapar. Bugüne özel ablası Sabina Safarova bize 8 Mart pastası yapmış. Biraz değişik, çünkü arasına sürdükleri krema  ya da bizim bildiğimiz krem şantiden farklı bir malzeme kullanmış. Adı Moloko,  Azerbaycan'da evin altındaki bakkala sorsan alabileceğin, orada herkesin çok tükettiği bir sütlü malzemeymiş. İçinde sadece şeker ve süt bulunan fakat içindeki su çektirilerek bal kıvamına gelmiş tatlı bir içecek, pek de içeceğe benzemiyormuş, tuhaf bir şey diye adlandırıyor. % 100 değil, % 180 süt içiyorsunuz. Çok da kilo aldırırmış söyliyim. Tabi biz Türkiye'de bu Moloko denen şahane şeyi bulamayız. O yüzden size başka tarifle yazacağım. 
Bu arada tüm emekçi kadınlarımızın Kadınlar Gününü kutluyorum ve kadının ezilmediği, hak sahibi olduğu, şiddetten uzak, hür ve onurlu yaşayabileceği bir dünya , yaşam diliyorum tüm içtenliğimle. Dilemekle olsaydı diyorum ama umut etmekten başka yapacak bir şey yok derken, haklarımızın peşinde inatla durmalı, kendimizi her daim yetiştirmeye devam etmeliyiz. Sessiz kalmadan, geleceğe güvenle bakarak..

Malzemeler:
Kek malzemesi için:
7 adet yumurta sarısı
125 gr. toz şeker
100 gr. tereyağı
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kreması için:
2 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
2 yumurtanın beyazı
2 yemek kaşığı un
100 gr. teryağı
Üzeri için:
300 gr. bitter çikolata

Kadınlar Günü Keki ( 8 Mart Keki )

Kekin yapılışı:
Yumurta sarılarını toz şekerle iyice çırpın. Sonra unu, eritilmiş tereyağını, vanilya ve kabartma tozunu ilave edip çırpmaya devam edin. Yuvarlak bir kek kalıbına eşit şekilde dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece ısıdaki fırında 40 dk pişirin. Kek piştikten sonra soğuması için bekletin. Soğuduktan sonra bıçak yardımıyla keki ortadan ikiye ayırın.

Kadınlar Günü Keki ( 8 Mart Keki )

Kremanın yapılışı:
Yumurta beyazlarını mikserle iyice çırpın. 2 yemek kaşığı unu ekleyip çırpmaya devam edin.  Bir tencereye sütü ve şekeri koyup kaynatın. Daha sonra yumurta beyazı ve un karışımını ekleyin, bir taşım kaynatın. Kremayı soğumaya bırakın. İyice soğuyunca içine tereyağını ekleyin ve beyazlaşana dek mikserle çırpın.
Hazırladığınız kremayı kestiğiniz kekin ortasına eşit şekilde yayın ve buzdolabında 2 saat bekletin.
Üst kremanın yapılışı:
300 gr. bitter çikolatayı buharda benmari usulü eritin. Kekin üzerine sıcakken döküp şekillendirin.

Kadınlar Günü Keki ( 8 Mart Keki )

 Dilerseniz üzerine şekerlemelerle süsleyin. Sabina Hanım 8 Mart  yazmış. Ellerine sağlık Sabina'cığım. Bir gün Azerbaycan'a geliriz inşallah ve senin güzel pastalarından yeriz. Ben bu pastayı en kısa zamanda yapacağım söz. Herkese afiyet olsun.
Alın size Azeri Pastası, Kadınlar gününe özel..

Kadınlar Günü Keki ( 8 Mart Keki )

                                                    SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN
                                                             DİLEK'LE MUTFAKTA

5 Mart 2013 Salı

Havuçlu Kek Tarifi

Bir akşam eve geldik, vakit bir hayli geçti. Canımız nasıl tatlı istiyordu bilseniz. Nedeni de bir kafenin vitrininde gördüğümüz kek dilimleriydi. Çok canım istedi ama almadım ve ben eve gidince yapıp yeriz dedim. Bir dilimine onca parayı verene kadar daha ucuza maledip yeriz dedim. İyi demişim ama, kek de bir güzel oldu sormayın..acele yapılan yemekler daha güzel oluyor. Tarifini her zamanki kek tarifime süt yerine soda koyup yaptım. bol ceviz, tarçın  ve havuçla mükemmel oldu.

Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağından biraz az sıvıyağ
2 su bardağı un
1 şişe soda
1 fincan çekilmiş ceviziçi
1 adet rendelenmiş havuç
1 tatlı kaşığı toz tarçın
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 kaşık un ve 2 su bardağı süt, 4 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı:
Çırpma kabına yumurtaları kırın. Şekeri ekleyip iyice çırpın. Sırasıyla diğer malzemeleri ekleyip çırpmaaya devam edin. Yağlayıp un serptiğiniz kek kalıbına bu karışımı dökün. Ben un serpmeyi unuttuğum için biraz yapıştı. o yüzden üstü dağıldı ve ben de üstünü kazıyıp ufaladım, başka bir kaba aldım . Sonra da un, süt ve şekerle aceleden bir muhallebi yapıp kekin arasına döktüm.Biraz da buzluktan çıkardığım nar tanelerinden koydum. Üzerine de ufaladığım kekleri serpip elimle hafifçe bastırdım. Neyse, fırında 160 derecede 40 dk pişirin. Fırını önceden ısıtmayı unutmayın. 
Piştikten sonra yaptığım muamele sonucu kekim böyle oldu. Ama emin olun çok leziz oldu. Afiyet olsun. Biz kızlarla ve Esrayla yedik, mest olduk..

Havuçlu Kek Tarifi

Havuçlu Kek Tarifi
                                        SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN
                                                            DİLEK'LE MUTFAKTA

Fırında Peynir Soslu Ekmek Dilimleri

Bugünlerde bayat ekmeği değerlendirmek için bir çok kampanya ve reklam görüyoruz. Ben her zaman ekmek israfına karşı oldum. Özellikle çocuklara bayat ekmek yediremiyoruz. Çöpe atılan her bir dilimi düşünmeli bence. Dünyada o kadar çok aç insan var ki. Bunu düşünerek bayat ekmekleri değerlendirmemiz gerekiyor. Şahsen ben ekmeği az yiyen biriyim ve buğday ya da çavdar ekmeğini tercih ediyorum. Onların da bayatlarından faydalanıyorum ve yeniden yenir hale getirmeye özen gösteriyorum. Hiç bir şey yapamasam kızartıp blenderdan geçirip galeta ununa çeviriyorum. Çocuklarım küçükken özellikle pazar sabahları yaptığım bu leziz ekmek dilimlerini herhalde her anne yapıyordur. 

Malzemeler:
Bayatlamış ekmek dilimleri
2 yumurta
1 fincan süt
1 fincan yoğurt
1 fincan sıvıyağ
tuz,  karabiber
pul biber
2 fincan kaşar loru
derotu
Yapılışı:
Yumurtaları derince bir kabın içine kırın. Bütün malzemeleri koyup iyice çırpın. Yağlanmış fırın tepsisine bayat ekmek dilimlerini dizin. Üzerlerine bu sostan kaşık yardımıyla dökün, her yerini kaplasın, ekmekler iyice ıslansın. Önceden ısıttığınız 150 derecelik fırında 15 dk pişirin ve servis tabağına alıp sıcak sıcak servis yapın. Yanında peynir, zeytin ve reçelle kombin yapın.

Fırında Peynir Soslu  Ekmek Dilimleri

Fırında Peynir Soslu  Ekmek Dilimleri
                                       SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN
                                                             DİLEK'LE MUTFAKTA

Tavuk Harçlı Akıtma Tarifi ( Krep Tarifi )

Akıtmayı çocukluğumdan beri çok severim. Annem çok yapardı sabah kahvaltılarında. Ben küçük kızıma sevdiremedim ama. Akıtmayı her türlü deneyebilirsiniz, yani içine her türlü malzeme koyabilirsiniz. İster tatlı ister tuzlu, her ikisi de güzel oluyor bence. Ben bugün içine, kemiksiz beyaz tavuk etinden sos yaptım ve pişirdiğim akıtmalara sarıp dürüm yaptım. İçine reçel ya da sarelle sürün, meyve dilimleri koyun, ya da tavuklu harçlar, kıymalı, peynirli vs. Şimdi tarifine bakalım, gerçi çoğu hanım biliyordur bu tarifi..
Malzemeler:
2 su bardağı süt
2 yumurta
1.5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Tavuk sosu için:
200 gr. beyaz tavuk eti
1 yemek kaşığı soya sosu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
kekik, karabiber
tuz,kişniş
Akıtma ( Krep ) yapılışı:
Sütü derince bir karıştırma kabına koyun. Daha sonra yumurtaları kırın ve çırpma teliyle ya da el blenderiyle çırpın. Unu,tuzu ve sıvı yağını da ekleyip çırpmaya devam edin. Teflon bir tavayı ocakta kızdırın ve biraz sıvı yağ koyun. Yağ kızınca bir kepçe akıtma harcından alıp tavaya dökün, arkalı önlü pişirin. Çevirirken tahta spatulayla dikkatlice çevirin. 
Tavuklu harcın yapımı:
Tavuk etlerini yıkayıp uzun şeritler halinde kesin. Etleri bir tavaya koyup ocağın altını açın. İçine sıvı yağ ve  havanda dövdüğünüz sarımsakları koyup biraz kavurun. Daha sonra soya sosunu, kekik, karabiber, tuz ve kişnişi ekleyip biraz daha kavurun.
Hazırladığınız akıtmaların içine tavuk harcından koyup rulo şeklinde sarın ve servis tabağına dizin. Yanında patates kızartmasıyla beraber yiyin. Herkese afiyet olsun.

Tavuk Harçlı Akıtma

                                             SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN
                                                                                  DİLEK'LE MUTFAKTA

Süzme Yoğurtlu Meze

Aydın ilimizin süzme yoğurdunun tadı bir başkadır. Aydın'a gittiğimde sabah kahvaltısında bile bu tarifi yapıp yiyorlar. Ben bu tada bayıldım, hakiki zeytinyağı ve pul biberle yapılan meze mi desek atıştırmalık mı desek, adını koyamadım. Yani akıl edip bunu yapmamışım diye de kendime kızdım.

Malzemeler:
Yarım kilo süzme yoğurt
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
Dilerseniz kuru ya da yaş nane
Yapılışı:
Yoğurdu servis kasesine koyun ve üzerine zeytinyağı gezdirin. Biraz da pul biber ve nane serpip ekmeğe banıp banıp yiyin.

Süzme Yoğurtlu Meze

                                                      SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN
                                                                DİLEK'LE MUTFAKTA

Fırında Bezelyeli Köfte Tarifi

Dünürlerim geldi dün yemeğe, bende bir telaş vardı ki sormayın. Evi mi temizleyeceğim, yemek mi yapacağım şaşırdım kaldım. Kollarımda ağrıyor bu sıralar, tenisçi dirseği hastalığı mı dır ne dir..Bütün gücümü topladım ve işe koyuldum. En pratiği köfte patates yapmak geldi ve yine güzel bir sofra donattım, pilavıyla çorbasıyla, salatasıyla. 

Malzemeler:
Yarım kilo köftelik kıyma
yarım paket köfte harcı
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
maydanoz
tuz
kimyon
1 adet havuç
1 su bardağı bezelye
4 adet patates
2 adet sivri biber
2 adet domates
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet kırmızı biber
tuz, karabiber
kekik
Yapılışı:
Önce köfteyi yoğurmakla başlayalım. Kıymayı bir yoğurma kabına alın. İçine köfte harcını, rendelenmiş soğanı, yumurtayı, kıyılmış maydanozu, tuzu ve kimyonu katıp bir miktar suyla yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve bir kenara dizin. 
Sebzeler için, bir tencereye yuvarlak dilimlediğiniz patatesleri, şeritler halinde kestiğiniz havucu, biberleri koyun ve sıvı yağda hafif kavurun. bir bardak suda erittiğiniz salçayı ve bezelyeleri ekleyin biraz daha kavurun. tuz, karabiber ve kekik ilave edip bu harcı tepsiye dökün. Üzerine köfteleri dizin. Dilimlediğiniz domatesleri de yanlarına dizin ve tepsiyi önceden ısıttığınız 200 derece ısıdaki fırına verin. 


Fırında Bezelyeli Köfte

Fırında Bezelyeli Köfte

Fırında yaklaşık yarım saat kalan yemeğimizi çıkarıp servis tabağına koyun ve afiyetle yiyin.

Fırında Bezelyeli Köfte

Fırında Bezelyeli Köfte

                        SEVGİYLE PİŞEN YEMEKLERDEN
                                                             DİLEK'LE MUTFAKTA